Budapest-Bamako 2010

Austinnal Bamakoba
Blog
Rólunk
Adományok
Kivánságlista
Szponzorok
Segítőink

Nokia N810 - Első tapasztalatok

 2008.05.17. 23:31

Első nem hivatalos szponzorunk a Nokia átmenetileg a rendelkezésünkre bocsátott egy N810-es internet tablet-et.

Ez a készülék átmenet a pda és a laptopok között, relatív nagy kijelzővel rendelkezik, tartalmaz wifi, bluetooth, infravörös, usb csatlakozókat, bővíthető microSD kártyával, van benne VGA kamera és ami legfontosabb GPS vevő. Olyan embereknek van kifejlesztve, akik mindenhol on-line akarnak lenni, de a laptop túl nagy lenne erre. Kifejezetten alkalmas lenne arra, hogy a kocsiból ezt használva végezzünk közvetítést.

Két napja van nálam, hogy nyüstöljem, mit tudunk kihozni belőle, illetve mit kellene fejleszteni hozzá, hogy a céljainknak megfeleljen. Eddig igen felületesen tudtam csak megismerkedni vele, de azért annyit már használtam, hogy beszámolhassak első benyomásaimról.

 

Külsőre úgy néz ki, mint valami ami egy telefon és egy PDA átivott éjszakáját követő heves lepedőcsata eredményeképpen született, majd egy igen jó sminkes keze közé került, hogy lelki töréséről a Maunika show-ban beszámolhasson. Alapvetően szép, de kézbe véve van benne valami fura, mintha nem lenne stabil. Valójában a készülék szétcsúsztatható és úgy jön elő egy apró qwerty billentyűzet, amelyen a helyhiány miatt a számok és speciális karakterek funkciógombok megnyomásával hívhatóak elő. Ha a kütyü szét van csúsztatva, nem érhetőek el a hátsó felének a tetején elhelyezett parányi, de igen fontos gombok. A billentyűzet értelemszerűen angol kiosztású, és nem is nagyon fáradtam azzal, hogy rájöjjek, lehet-e egyáltalán magyar ékezetes betűket bevinni velük. A gombok igen kemények, méretükből és az én lapátkezemből kifolyólag nagyon kényelmetlenek is. A készülék oldalán helyezték el a töltő csatlakozását, amit a Nokia számomra értelmezhetetlen okból annyira lekicsinyített, hogy a még szinte vadonatúj tesztkészülék töltése során már kontakthibái vannak. Ez az autós elhelyezésnél gondot okozhat, hiszen a rezgések és ki-betételek során komolyabb probléma is kialakulhat.

A teljes feltöltés után a készülék akkuja kb. 4 óra használatot ír ki, ez valószínüleg növelhető lenne, ha a különböző modulokat lekapcsolnánk, de mivel azokat éppen használni szeretnénk, ezt nem is vizsgálgattam.

A kütyü Linux alapú Nokia által testreszabott operációs rendszert használ, debianból származik a csomagkezelés, a távoli telepítés, de még Xterm is van hozzá. Az ablakozórendszer egyszerű, de valahogy nem állt kézre. Az eszközcsaládnak (N770, N800, N810) nagy rajongótábora van, és mivel a fejlesztőeszközök ingyenesen mindenki rendelkezésére állnak sok alkalmazás lett rá írva. Alapvető internetes eszközök, e-mail kliens, web böngésző, RSS olvasó természetesen be van építve az eszközbe, de ezeket nem vizsgáltam, hiszen elsősorban a navigáció érdekelt minket.

Három különböző ingyenes térképszoftvert sikerült találni, amiket igyekeztem megnézegetni. Fontos számunkra az, hogy a térképet, mivel igazából a térség nincs is digitálisan feltérképezve, tudjuk szatelitképpel helyettesíteni (Google Maps, vagy Yahoo Maps)

Az első szoftver amit a készüléken megkaptam, a Map a Wayfinder terméke, a kezelőfelülete spártai, a tudásszintje limitált. Ez igazából egy demo program, a cég ugyanis kivágta belőle az útvonalkeresést. Kellemes pseudo 3D látványt is tud mutatni, ami az első iGo óta nem újdonság. Tapasztalatom szerint ez a zsúfolt városokban navigálást segíti, hiszen látszik mikor kell majd kanyarodni. Persze olyan esetekben, amikor tényleges térkép nem is áll rendelkezésre ez eléggé okafogyott feature. Mivel ez a program szatelitképek kezelésére nem alkalmas, ezt a programot gyorsan kigolyóztam.

A másik érdekes szoftver amit megnéztem az a “Roadmap” ez teljesen ingyenes vektoros térképet használó program, így képes útvonaltervezésre is. Érdekes koncepció az, hogy a szoftver három részre van szabdalva, egy gps kezelő modulra, amin a műholdak láthatóságát és koordinátáit lehet nyomon követni, egy térképletöltő modulra, ami egy megadott régió térképét képes részletekben letölteni a készülékre, valamint a tényleges térképkezelő szoftverre, amelyen az utunkat követhetjük nyomon. Sajnos ez a program csak USA térképadatbázissal működik, és nem képes műholdas képeket megjeleníteni, ami pedig nagyon fontos lenne még nekünk.

Az egyértelmű befutónak tűnő program a Maemo Mapper. Ez egy jól átgondolt, komoly fejlesztési hátérrel kialakított térképszoftver. Alapelve, mint a roadmapnek is, az, hogy a térképeket igény szerint tölti le az aktuális internetkapcsolaton (wifi, mobiltelefon) keresztül letölti a készülékre. A már letöltött térképek később is elérhetőek, tehát akár az útvonal környezete előre letölthető. A programban beállítható, hogy Google maps utca vagy szatelit, VE Yahoo utca, szatelit vagy hibrid, Yahoo utca vagy szatelit, openstreetmap forrásból töltse le a térképet. A program képes tracklogot készíteni, azt elmenteni, visszatölteni, útvonalat tervezni (on-line kapcsolat esetén, a Google maps alapján) sőt, ha rendelkezünk on-line kapcsolattal akkor még akár az automatikus újratervezés is használható.

Miután a fotelből kiszállunk, már közel sem ilyen rózsás a helyzet. Egy próbautat tettem meg a készülék segítségével Kerepesre. Elsőként a GPS vevő volt a probléma, mert bár az előző napon be volt lőve (cold start 15 perc) a szateliteket a felhőtlen ég alatti teraszon, mégsem vette fel több mint 5 percen keresztül. Ahogy bevittem a teraszról a házba, azonnal elvesztette a jelet, amit a gagyi noname bluetooth vevőm sem adott elő. Ez lett volna a kisebb gond, sokkal kellemetlenebb, hogy a GPS jel ide-oda mozog, körülbelül 20 méteres körzetben ingázva, asztalon álló helyzetben is ingadozó sebességgel mozgott. Emiatt az álló készüléken is folyamatosan nőtt a track hossza, az automatikus követést bekapcsolva szinte tengeribeteg lettem a mozgástól.

A Maemo Mapper nem minden alkalommal volt képes kapcsolódni a belső GPS-hez, ami elég bosszantó hiba. Amíg nem kap GPS fix-et addig jóformán semmit sem lehet vele csinálni. A google által tervezett út persze nem volt optimális, így a saját megszokott útvonalamat használtam. Az automatikus újratervezést nem kapcsoltam be, sőt a mobillal se volt a készülék összelőve. Ezáltal egész jól lehetett szimulálni, hogy mi történik akkor, ha nincs letöltve a megfelelő felbontású térkép. Az útvonalról volt egy rosszabb felbontású kép az eszözön, és annak a pixeles, ronda képét rakta ki a készülékre. Ahogy bekapcsoltam a telefonomon a bluetooth vevőt, a kép szinte azonnal kisimult és ismét a rendes térképen mentünk. Az kirajzolt útvonal kóválygott még akkor is amikor nyílegyenes úton voltam, de ami még különösebb indulásokkor (gyorsításkor) gyakran meg is szakadt, mintha teleportálgattunk volna az úton. Ez főképp azért furcsa, mert még gyorsan sem mentünk, 50-es városi tempónál már előjöttek ezek a jelenségek.

Nagyon valószínünek tartom, hogy a gond fő oka a beépített GPS és nem a szoftver, ki kell próbálni, hogy ezek a problémák megszűnnek-e amint egy külső egységet használunk.

Közben találtam két alkalmazást is ami figyelemre tarthat számot az egyik a GPStracer amely kifejezetten tracklog készítésre van kitalálva, ez némi átírást igényel, mert rengeteg útvonal pontot tárol amely a google maps-en megjelenített logok esetén kellemetlen, mivel eléggé lelassítja a térkép kirajzolását. Emiatt némi pont eliminálást kellene bevinni, hogy az azonos egyenesre eső pontokat kiszedi a logból. A másik érdekes alkalmazás a gpsbabel amely különböző eszközökkel készített track formátumok között tud konverziót végezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://austin.blog.hu/api/trackback/id/tr48806879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása