Budapest-Bamako 2010

Austinnal Bamakoba
Blog
Rólunk
Adományok
Kivánságlista
Szponzorok
Segítőink

Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy hogyan tudnánk a túráról végig mind geolokációs adatot, mind streaming  videót sugározni.

Azt tervezzük, hogy egy kamerát helyezünk el a szélvédő mögé, lefilmezzük azt, amit mi látunk, tömörítjük, majd a GPS koordinátáinkkal együtt feltöltjük egy szerverre, hogy bárki nyomon tudja követni az utunkat.
Van pár komoly problémánk ezzel.

Elsőként a felszerelés. Ez nem akkora probléme, hiszen csak egy webes kamerára, egy laptopra és egy olyan telefonra van szükségünk amely képes a streamet feltölteni. A webkamerának teljesen automatikusnak kell lennie, USB csatlakozással lehetőleg úgy, hogy a stream tömörítését is el tudja látni. A megfelelő tömörítési ráta eléréséhez viszonylag erős laptopra lenne szükség, valamint az adatok átmeneti tárolásához tárhelyre, lehetőleg SSR (Solid State RAM) formájában, hiszen az az egyetlen média amely valóban rázkódásbiztos. Ezen felül kell egy stabil telefon amely a laptophoz kapcsolható. Kell még egy GPS ami soros, vagy USB porton keresztül a GPS pozíciónkat tudja megadni. A telefonnak satelittel is kell működnie, hogy a GSM lefedettség nélküli területekről is tudjunk sugározni.

A második gondunk az áramfelhasználás. A fent leírt felszerelés nem fogyaszthat többet, mint amit a generátor üresjáraton biztosít. Különben még egy lemerült aksival is meg kell gyürkőznünk valahol. Ennek az elkerülésére egy második akkumulátort kellene beszerelni egy szeparált elektromos hálózaton, amely töltést csak a generátor felől kaphat, de magától nem szed onnan töltést. Mivel én nem értek a diódákhoz és tranzisztorokhoz, ennek Zénónak kell utánanéznie.

A harmadik szokásos problémánk a szponzoráció. Ahhoz, hogy állandó tudósítást tudjunk nyújtani kell valaki aki  a telefonszámláinkat állja. Mivel a szetelites telefonok percenkénti számlázással működnek, valamint a  maximális átviteli sebességük 9600 baud, ez komoly gondot okozhat miután elhagytuk a GSM által lefedett zónát.

A bejegyzés trackback címe:

https://austin.blog.hu/api/trackback/id/tr25806825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása