Budapest-Bamako 2010

Austinnal Bamakoba
Blog
Rólunk
Adományok
Kivánságlista
Szponzorok
Segítőink

Video streaming Linuxon

 2008.11.12. 18:55

Az online közvetítéshez szükséges felszerelések közé tartozik a webkamera, de éppen ennyire fontos a szoftver is hozzá. A stabilitás és a fölösleges processzorterhelés elkerülése érdekében Linux alapú megoldás tűnik az általunk előnyben részesített megoldásnak.

Jelenleg három webkamerám is van, egy több éves "eldobható" fényképezőgép, egy hasonló korú Mercury 3.1Mpixeles fényképező, valamint egy ténylegesen erre a célra készült Canyon webkamera amit múlt héten vettem mert kellett egy headset a gépemhez és jóformán ugyanannyiba került a kamerával együtt, mint nélküle.

Sajnos a Linux nem rendelkezik túlzottan fejlett webkamera támogatással. A régi mikrokamerából nem is tudtam video-t előcsalni. A Mercury csak 320x240-ben működik megfelelően, a 640x480-as felbontásnál a képek alja nem látszik. A Canyon-ból viszont sikerült előcsalni a 640x480-t, de nem sikerült a 800x600-as maximális felbontását megkeresni.

A linux VLC videolejátszója gyakorlatilag mindazt tudja, amire nekünk szükségünk van ahhoz, hogy a video-t eljuttassuk egy szerverre. Tehát a videó tömörítését, pufferelését valamint az anyag továbbítását el tudja látni.

Jópár kísérlet után a következő sor oldotta meg, egy kamera képének az eljuttatását egy IceCast2 szerverre.

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so \
cvlc -vv v4l2:///dev/video0:caching=60000:\
width=640:height=480:fps=20:\
auto-white-balance=1:auto-gain=1:audio-method=0 \
 --sout="#transcode{vcodec=theora,vb=800,scale=1}:\
duplicate{dst=std{access=shout,mux=ogg,\
dst=login:pass@localhost:6600/stream_internal.mp4}}"

Terveim szerint az IceCast csatornának a kimenetét kétfele fogom osztani, az egyik tömörítés nélkül lementi a beérkező anyagot óránként generált archívumokba, míg a másik FLV formátumba alakítja és logót rak rá, amit ismét két irányba irányít, részint óránkénti mentéseket készít belőle amit egy dinamikus weboldalról meg lehet tekinteni, részint streamként jeleníti meg.

 

Igyekszem pár héten belül összeállítani ezt a megoldást, és csinálok egy kísérleti sugárzást amint elkészül. Így be fogom tudni mérni a sávszélesség és tárhelyigényt, ami a folyamatos sugárzáshoz szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://austin.blog.hu/api/trackback/id/tr36807571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása