Budapest-Bamako 2010

Austinnal Bamakoba
Blog
Rólunk
Adományok
Kivánságlista
Szponzorok
Segítőink

Project: Ezt nézd meg :)

 2008.03.24. 23:07

Ahogy már az a korábbi Előkészületek valósidejű streaming tudósításokra irományunkban is elhangzott épp azon kisérletezünk, hogyan is lehetne valós időben folyamatos videóközvetítést biztosítani a kocsiból a rally teljes idejére. Csak hogy ne unatkozzunk, mindezt úgy szeretnénk megcsinálni, hogy a videó pontosan követhető legyen a térképen is. Ja és mindezt valós időben. Az igazán jó ebben, hogy már az ötlet is két részre osztja az embereket, akinek ezt idáig elmondtuk: az egyik tábor a “Na én azt megnézem magamnak” a másik “Az milyen klassz lenne” táborába tartozik. Azt mindenestre el kell ismerni, egyszerű nem lesz az biztos.

Csak a móka kedvéért összedobtam egy felszines áttekintést, miért is pofon egyszerű ezt összehozni.

A nagyrésze ezeknek a megoldásoknak mindenki számára elérhető amióta beköszöntött a broadband világ, de egy kvázi-realtime videoközvetítés összeállítása a Bamako-Budapest vonalon számos problémába ütközik:

  • ha egy autóból szeretnénk
  • folyamatosan 8-12 órán keresztül élő anyagot
  • mobil broadban hálózaton keresztül sugározni, akár Afrikában is
  • és persze mindezt megjeleniteni az Interenet, (na jó, ez a legjobb része :)

Akkor lássuk kicsit részletesebben, milyen problémákkal kell megbírkóznunk a köv. 9 hónap alatt:

1.) GPS vevő: Ez talán a legmegbízhatóbb része az egész megoldásnak. Bár időszakosan előfordulhat jelvesztés a hegyekben vagy Afrika egyes részein, de e probléma könnyedén kezelhető, még boltban megvásárolható GPSeknél is. Jelenleg egy egyszerű BT Mini GPSel kisérletezünk, ami még így is elég jó eredményeket mutat.

2.) Digitális kamera: Nem kicsi gondot jelenthet hogy hogyan lehet elfogadható minűségű képet előállítani “teljesen automatikusan”, és lehetőleg minimális méretben. A múlt héten egy nagyon egyszerű autófókuszos webkamerával kiséreleteztunk, ami különösebb árnyékolás nélkül is elfogadható képet készített. Viszont az fényvisszonyok változásának kezelése illetve a megfelelő kimeneti formátum előállítása egyenlőre még várat magára. Erről még valamikor felrakunk videókat is :)

3.) Persze a legjobb az lenne, ha mindezt egyetlen eszközben meg lehetne valósítani és nem kellee hozzá külön egy laptopot használni. A kísérletezés idejére viszont még mindig jó megoldás, hiszen relatíve könnyen lehet benne előállítani az összes funkciót a video kódolástól kezdve az adattovábbításig. Az elsőre is feltünő gond egy latoppal az autóban, hogy meglehetősen ritkán működik zötyögős úton.

5.-6.) Mobil szélessáv: Persze ez itt a legnagyobb probléma, ui. ezt nem lehet megvenni, vagy leprogramozni. Vagy van vagy nincs. A GSM mobilok GPRS kapcsolata elfogadhatónak mondható Európában, de Afrikában ahol nincs GSM lefedettség, mindenképpen szükséges lesz valamilyen megoldásra ami képes elfogadható hálózatot fenntartani. Persze a BGAN és hasonszőrű megoldásokat még tesztelni kell és nem utolsó szempont a továbbított anyag forgalomkölsége sem, de egyenlőre legyen ez a legkisebb probléma..

8.-9.) Ha mindezzel sikerült megbírkózni, akkor az egészet egyberakni, már kész felüdülés lesz. Előzetesen csak annyit, hogy a végeredmény valami nagyon hasonlót kell hogy hozzon, mint a Nokia Sports tracker csak éppen videóban.

Hát mára ennyit és persze ötleteket szivesen várunk :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://austin.blog.hu/api/trackback/id/tr1806831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása